Epäkohdat kotisivuissa – Vältä yleisimmät virheet ja lisää näkyvyyttä

Nämä muutamat epäkohdat sivuillasi voivat vähentää potentiaalisia asiakkaita juuri sinun yritykseltäsi

Tunnista epäkohdat ja vältä yleisimmät virheet

Joskus pieniltä ja mitättömiltä tuntuvat epäkohdat kotisivuilla voivat tiputtaa sivujen käytettävyyttä sekä hakukonenäkyvyyttä. Jos löydät seuraavasta puutelistasta samoja epäkohtia omilta sivuiltasi, niin on suositeltavaa korjata ne mahdollisimman nopeasti. Näin tarjoat parempaa käyttömukavuutta kävijöillesi!

responsiivisuuden puuttuminen

Yksi liian yleinen puute kotisivuissa on se, että sivut ovat tehty vuosia sitten ja rakennetta ei sen jälkeen muutettu lainkaan. Useimmiten se merkitsee sitä, että sivut suunniteltu toimimaan vain tietokoneella katseltavaksi ja vieläpä jollakin tietyllä näytön resoluutiolla. Sivuja uusiessa on siis hyvä kiinnittää huomiota siihen, että kotisivut näkyvät kulloinkin käytettävästä päätelaitteesta riippumatta oikein.

yhteystiedot puuttelliset

Monilta sivuita löytyy usein teksti: ”sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@domainnimi.fi”, mutta muutoin sivuilta ei löydy ensimmäistäkään mainintaa yhdestään henkilöstä, joka työskentelee yrityksessä tai johon voisi ottaa yhteyttä. Melko selvää lienee, että tällaisessa tapauksessa selaava asiakas siirtyy ostamaan toisen yrityksen sivuille. Kannattaa siis vaikkapa yhteystietosivulla tehdä lista työntekijöistä ja/tai yhteyshenkilöistä joihin voi tarpeen vaatiessa yhteydenoton kohdistaa.

Yhteystietoihin liittyen, usein puuttuu myös yhteystietolomake. Mitä helpommaksi yhteydenotto tehdään, sen varmempaa on myös uuden asiakaan saaminen. Yhteydenottokanavia kannattaa olla useampia (ei toki liian monta) – esimerkiksi sähköposti, yhteydenottolomake ja vaikkapa eri sosiaalisenmedian tarjoamat kanavat.

Hakukoneoptimointi puuttuu

Moni ihmettelee, että miksi omat sivut eivät näy hakukoneiden hakutuloksissa. Siihen on syy melkeinpä aina, että sivut eivät  ole millään tavalla edes alkeellisesti hakukoneille ystävällisiä. Esimerkkeinä voisi mainita vaikkapa puuttuvat meta-kuvaustiedot sekä sivun title-tekstit. Edellämainitut voi joissakin tapauksissa löytyä, mutta jokaisella alasivulla löytyy samat tiedot.

Myös monimutkaiset osoiterakenteet heikentävät näkyvyyttä. Esimerkki huonosta rakenteesta on vaikka http://www.domainnimi.fi/index.php?sivu_id=1234568aavbedddb3 tyylinen URL-osoite. Järkevämpää on käyttää rakennetta http://www.domainnimi.fi/tuote-nimi/kategoria-nimi/jotain-kuvaavaa-tekstia/.

Hakukoneoptimointiin voi laskea myös sivujen responsiivisen rakenteen. Mm. Google tiputtaa löydettävyyttä juuri sillä perusteella jos indeksoitava sivu ei ole responsiivinen.

Huono sisällön näyttäminen

Monesti juuri se tärkein tieto mitä halutaan tarjota yleisölle/asiakkaalle luettavaksi esitetään kuvana. Tieto kannattaa lähes aina esittää tekstinä ja kuvaa käyttää vasta havainnollisvana esimerkkinä. Tiedon esittäminen tekstinä auttaa myös edellisen kohdan hakukonelöydettävyyteen.

Navigoinnin toteutus kuvin tekstin sijaan on yksi epäkohta joka tulee monesti vastaan. Saattaapa joku jopa käyttää vanhanaikaisesti Flash-animaatiota koko navigoinnin pohjana. Flash-tekniikalle ei nykypäivänä ole enää mitään syytä miksi sitä pitäisi käyttää sivuilla mihinkään.

Huono sisältö

Tai jopa niinkin, että sisältöä ei ole laisinkaan. Yritykset laittavat monesti kotisivut verkkoon juuri siksi, että ”sivut pitää vain olla”. Sen jälkeen sivujen sisällönpäivitys yleensä unohdetaankin kokonaan.

Jos sivuilla on esimerkiksi ”Ajankohtaista” tai vastaavanlainen ns. uutisosio, voi siihen alkaa tuottamaan vaikkapa yrityksen toimintaan liittyvää sisältöä silloin tällöin, kerran viikossa tai edes kerran kuukaudessa. Liian usein kyseisessä osiossa onkin vain tiedoksianto ”avasimme uudet kotisivut 1.1.2010” ja ”vietämme kesälomaa 1.6.2011 – 1.7.2011”.

Myös kattavampi tuotteiden ja palveluiden kuvaus tuo sivuille enemmän sisältöä ja saa potentiaalisen asiakkaan kiinnostumaan juuri sinun tarjoamasta palvelustasi tai tuotteestasi!


Heräsikö kysymyksiä tai tahdotko kuulla lisää?

Kerron mielelläni lisää ja voin myös kartoittaa epäkohdat sivuiltasi, joten ota rohkeasti yhteyttä. Voit jättää yhteystietosi alla tai ottaa suoraan yhteyttä minuun puhelimitse 050 3473378